top of page

REISVERSLAG VENTI VENTI 2013

Zondag 24 Maart 2013 at 20:47 Na toch nog wat hectische voorbereidingen zijn we nu dan onderweg. Slapen in een vliegtuig lukt me maar heel even en de films aan bord doen het even niet. Kan ik alvast wennen aan de cultuur denk ik. Hoop dat ik alles bij me heb want ik denk niet dat ik even van alles kan halen als ik iets mis. Nog even afwachten of we morgen gelijk door kunnen vliegen naar Bunia. Anders moeten we twee dagen in Entebbe wachten op de volgende vlucht. Maandag 25 Maart 2013 at 18:03 Vandaag is de reis begonnen. Twee goede vluchten gehad, maar helaas konden we niet verder vliegen dan Entebbe en kunnen we woensdag pas verder vliegen naar Bunia. Dat geeft ons wel extra tijd om de plannen die we hebben goed met elkaar te bespreken. Dinsdag 26 Maart 2013 at 15:44 Vandaag eerst naar een natuurpark geweest, rondleiding door een plaatselijke student. Heel veel mooie natuur gezien en ook veel geleerd. Was zeker de moeite waard. Indrukken zijn bijzonder, goed te zien is dat het tempo zich aanpast aan de temperatuur, of is het de cultuur. In ieder geval gaat alles lekker rustig.In de middag ook de lokale markt bezocht, was heel bijzonder. Ik denk dat onze keuringsdienst het hier heel druk zou hebben, maar het werkt hier gewoon, dus niet zeuren. Voor het eten nog eens uitgebreid de plannen voor de komende dagen doorgenomen. Ben erg benieuwd naar de contacten en wat we kunnen bereiken.


Woensdag 27 Maart 2013 at 23:02

Vandaag op tijd alles klaarmaken om van Entebbe naar Bunia te vliegen met de MAF. Na eerst het vliegtuig te hebben aangepast aan de lading (in verband met een te groot pakket stoel gedemonteerd en op de andere lading vast sjorren) mochten we instappen. Na een gebed van de piloot voor een behouden vlucht zijn we naar de startbaan getaxied en de lucht in gegaan. Wat is het een mooi land zo vanuit de lucht.

Fantastische vlucht gehad en veel gezien, na 80 minuten geland in Bunia alwaar we werden opgewacht door Bazara van stichting de Zaaier. Die heeft ons in record tempo door de douane geloodst en na de nodige dollars te hebben betaald mochten we gelijk naar buiten om te wachten op onze paspoorten en de visa. Daar kwamen zuster Marcella en pater Manu ons verwelkomen. Wat een hartelijkheid stralen die uit, je welkom en thuis voelen is zo heel erg gemakkelijk. Na eerst bij het greenhouse van de Zaaier te zijn gestopt voor de laatste afstemming m.b.t. de watervoorziening in Drodro doorgegaan naar ons verblijf bij de paters. Iedereen is even hartelijk en al snel zaten we gezellig aan tafel te schakelen tussen engels, duits en een petit peut frans. Daarna eerst zuster Marcella terug gebracht naar de nonnen, de wegen zijn hier fantastisch, voor een cursus 4 wheel drive dan. Ongelofelijk wat een gaten, drukte en chaos maar ook levendigheid, kleur en vrolijkheid. Na terugkeer geprobeerd om de meegebrachte router aan de praat te krijgen, wat helaas nog niet is gelukt, wordt dus vervolgd. Daarna lekker gegeten en gelijk toch nog geprobeerd in het internet probleem op te lossen maar helaas. Dus toen nog even gezellig met zijn allen wat gedronken en op tijd naar bed, morgen een lange dag. Al met al nu al heel veel indrukken opgedaan. Donderdag 28 Maart 2013 at 22:48 Vandaag volgens afspraak 1,5 uur te laat vertrokken naar Drodro, begon al goed. In Bunia het aan de stok gehad met een local, omdat we er foto's en film maakten, dat stellen ze hier niet overal op prijs. De 'weg' naar Drodro is goed, dus de ongeveer 50 km zullen wel opschieten. Goede weg is dus relatief, drie uur lang terrein rijden en bijna vast zitten is dus ok. Was wel erg indrukwekkend om te zien wat we tegenkomen onderweg.


Vanuit de stad het binnenland in, overal mooie natuur en nog mooiere mensen. Hoe verder we reden hoe bijzonderder het werd. Na drie uur aangekomen bij de zusters in Drodro en begonnen met een uitgebreide lunch. Na de lunch met de technicus op stap om de staat van de watervoorziening te beoordelen om daarna een eerste plan te maken. Er moet veel gebeuren, dat is duidelijk en het ziekenhuis heeft een hoge prioriteit bij het verkrijgen van water van de bron.


Na dit bezoek via nog meer onbegaanbare wegen naar de watercentrale gegaan om de staat van de stroomvoorziening te beoordelen. Die zag er prima uit, alleen zijn er wat reserve onderdelen nodig. Vervolgens teruggekeerd bij het klooster voor een kopje koffie en vers fruit en daarna met zuster Marcella mee naar de eucharistie viering. Toen we bij de kerk aankwamen was de mis al een uur bezig en we hebben er nog 2,5 uur gezeten. Belangstelling volop, vooral nadat de pater voor de ca. 1000 aanwezigen 'lex deux monsieur' bedankte voor hun bezoek aan Congo.

Na de mis werden we nog even bij de pastoor verwacht om over een aantal zaken te praten. Bij de paters zijn zowel de stroomvoorziening als de watertoevoer van de bron aan verbetering of vervanging toe. Daarna nog even eten, het was inmiddels negen uur en aan zuster Marcella, Chantal en Marie de door ons mee gebrachte spullen overhandigd, dankbaarheid genoeg. Ook het maken van de foto's had de nodige lachsalvo's tot gevolg. Nu eindelijk in bed en het regent lekker met onweer, dit is altijd goed voor de wegen hier dus de terugkeer naar Bunia zal zeker sneller verlopen, we gaan mede door het weer in ieder geval niet naar Fatika morgen. Vrijdag 29 Maart 2013 at 19:38 Vanmorgen op tijd vertrokken voor de terugreis, was wederom erg mooi en iedereen zwaait. Alleen in Bunia even spannend toen een stel jongeren een eigen roadblock hadden opgezet en geld wilden hebben. De chauffeur gaf een beetje maar ze bleven aandringen, er werd zelfs een ananas uit de auto gestolen. Gelukkig geen tassen. Uiteindelijk konden we toch door, nadat iemand “ok” op de auto had geschreven. Daarna naar chemchem, waar zuster Marcella woont voor de lunch, uiteraard weer heel uitgebreid vis, aardappelen en doperwten. Ook kennis gemaakt met zuster Giza die vlaams spreekt. Daarna weer terug naar vader Manu, hier konden we even lekker douchen en daarna samen met Harold de plannen voor Drodro besproken. Vanavond met vader Manu weer verder over praten en uitleggen hoe we de prioriteiten zien.Zondag 31 Maart 2013 at 01:05

Gisteren op tijd vertrokken naar Badiya. Daar eerst naar de pater gegaan een daarna gelijk door met dr Faustin naar het ziekenhuis. Het tweede huisje is bijna klaar een ziet een goed uit. Het moet onderkomen geven voor vijftien patiënten, voor hier heel mooi. Als ik iets heb geleerd is het wel om niet te gaan vergelijken met onze maatstaven. Veel foto's gemaakt van wat er is gedaan en wat er nog gedaan kan worden. Ook voor de sponsor een foto gemaakt van het huisje met zijn naam erop. Daarna een warme ontvangst inclusief bier en een warme maaltijd bij de dokter en zijn familie.

Tijdens het eten begint het te regenen en komen de geiten ook gewoon naar binnen. Na het eten nog even een bliksem bezoek aan de pater met, jawel, een warme maaltijd. De tijd dringt want om drie uur moeten we weer terug zijn voor een bespreking met zuster Marcella en dr Justin over het project in Drodro en Fataki. We zijn niet meegegaan naar de avondmis en achteraf geen verkeerde keuze, deze mis duurde vier uur (205 dopelingen en vier trouwerijen), zelfs pater Manu vondt het eigenlijk toch wel wat te lang. Daarna even gerust en om half elf aan tafel met wijn om Pasen te vieren, dan nog een klein afzakkertje en naar bed. Pater Manu en Pater Michel zijn nog even blijven zitten, maar daarover morgen meer. Zondag 31 Maart 2013 at 21:18 Vandaag begonnen met de paasmis. Het blijkt dat Pater Michel iets te laat was voor de mis, hij was met Pater Manu blijven zitten tot twee uur. Toen hij in de kerk sorry zij voor het verslapen kreeg hij nog applaus ook. De mis van acht uur was heel druk, ik denk weer zo'n 1000 mensen en tijdens de mis is het een komen en gaan. Er was al verteld dat wij foto's en film gingen maken en dat is geen probleem.


Het is een heel kleurrijk en vrolijk geheel. Iedereen op zijn paasbest gekleed, veel zang en dans.

Daarna naar dokter Justin, daar ook kennis gemaakt met zijn vrouw Vicky, Nema, zijn oudste dochter van 25 die inmiddels ook dokter is en dochter Justine. Ik begin er bijna aan te wennen maar wat een gastvrijheid. Een goed gesprek gehad over de plannen van het gezondheids-centrum en de mogelijkheden, ook de plek bezocht waar het moet gaan komen. Dan naar één van de mensen die geld krijgen voor studenten en een stevig gesprek gehad, hij is niet erg zorgvuldig en is daar op aan gesproken.


Dan voor een bezoek naar pater Ferdinand. Kennis gemaakt en even over onze plannen gesproken. Voor de maaltijd worden we naar Bunia terug gebracht door Pater Fermino. Op tijd naar bed want de volgende dag weer vroeg op.

Maandag 1 April 2013 at 15:15 Vandaag opgestaan, om zeven uur moesten we op vliegveld zijn. Mannen van de Zaaier kwamen om half acht. Wat aandringen dat we onze paspoorten terug wilden hebben en daarna weer een mooie vlucht met de MAF. Om 09.30 uur aangekomen in Entebbe. Nu wachten tot de volgende vlucht.


Ik kan nu mooi al mijn indrukken verwerken en bespreken, was veel, mooi, indrukwekkend. Ik ben dankbaar en bevoorrecht dat ik dit mag meemaken en iets kan betekenen.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page