top of page

REISVERSLAG 2016

Op 31 maart 2016 zijn Harold en Dick vertrokken naar Congo voor een bezoek aan de diverse projecten. Hierbij zijn ter plekke een aantal zaken geregeld zodat de projecten sneller door kunnen. Het eerste project dat wordt bezocht is de VentiVenti kliniek die wordt gebouwd in Bunia. Deze is bedoelt om medische hulp te bieden aan wees en straatkinderen. De bouw vordert gestaag, er moet nog een waterput geslagen worden, sanitair geplaatst, meubels gemaakt en medische apparatuur worden aangeschaft.

Ten behoeve van de veiligheid wordt er ook een muur om de kliniek gebouwd. Verder nog gesproken over de voortgang. Doel is om de kliniek dit jaar, uiterlijk oktober, draaiende te krijgen.De volgende dag eerst in Bunia een generator gekocht om de pomp in Fataki van stroom te voorzien. Onderweg naar Fataki een tussenstop gemaakt in Pimbo, een voormalige parochie van Pater Harry van der Ven.Na aankomst in Fataki eerst het weeshuis bezocht. Het blijft triest om te zien hoe de kleine kinderen daar moeten leven en hoe de zusters er alles aan doen om ze zo goed als het kan groot te brengen. Er is vooral een grote behoefte aan melkpoeder voor de allerkleinsten. Het is goed om te zien dat de accu’s, die we na ons vorige bezoek hebben laten afleveren, het weeshuis goed van stroom kunnen voorzien.Ondertussen is de mecanicien bezig om alles te inspecteren na het vervoer. Om alles goed te kunnen testen zal de generator eerst bij de pomp in proefopstelling worden geïnstalleerd. Hiervoor moet deze eerst met de hand naar beneden worden gedragen, een hele klus!Nadat alles naar beneden is gebracht kan de generator worden geïnstalleerd en aangesloten op de pomp. Hierna wordt de generator gestart en jawel alles werkt! Wel blijkt er halverwege een koppeling van de leiding losgeschoten te zijn maar nadat dit is gerepareerd wordt de tank bovenop de berg bij het weeshuis en het klooster gevuld met water.
Door middel van een simpele maar effectieve dobber kunnen ze eenvoudig zien dat de tank vol is en de pomp kan worden gestopt. De generator zal uiteindelijk boven bij het weeshuis en het klooster worden geplaatst zodat die een dubbel doel kan dienen. De pomp kan er mee worden aangedreven en het weeshuis heeft ook een betrouwbaardere stroomvoorziening. Helaas was het nu te laat om nog naar Drodro te gaan dus dat wordt morgenochtend vroeg vertrekken. Om half acht zitten we weer in de auto voor een hobbelige rit van een paar uurtjes. Aangekomen in Drodro eerst de spullen die we hebben Meegenomen voor de school overhandigd, hier waren ze erg blij mee, vooral de wereldkaarten en opblaasbare wereldbollen waren erg welkom. Hierna ook nog even de school bezocht en voorgesteld aan alle leraren en leraressen ontmoet. De kinderen hebben ook een voorstellinkje gegevens met de blokfluiten en gezongen als dank voor de giften.


Vervolgens het ziekenhuis in Drodro bezocht. Hier is het waterproject inmiddels afgerond en trots heeft de directeur laten zien dat er nu stromend water is in diverse delen van het ziekenhuis. De tank is op een goede manier geplaatst en bij het pomphuis is ook alles gereed, er zijn water plaatsen voor de lokale bevolking en er is voldoende water om de tanks bij het ziekenhuis te vullen.We hebben ook nog diverse, hoognodige, medische materialen aan het ziekenhuis overhandigd. Er is vooral behoefte aan goede apparatuur, bedden en matrassen. We hebben nu onder andere een autoclaaf (destillatie apparaat), een babyweegschaal, een centrifuge voor bloedanalyse en stethoscopen gegeven. Helaas is het deze keer niet gelukt om Badiya te bezoeken en hebben we ook Faustin niet kunnen spreken, hier zullen we de volgende keer weer gaan kijken. Onze conclusie is dat er goed wordt gewerkt en het was mooi om te zien dat het project voor de watervoorziening in Drodro nu helemaal is afgerond. In Fataki moet er nog wel werk worden verricht en de kliniek is ook niet helemaal klaar maar we zijn zeker op de goede weg. We gaan ons nu vooral richten op het afmaken van de lopende projecten en ondertussen de ondersteuning voor het ziekenhuis en weeshuis uitwerken en bespreken.2016 - Harold van Zutphen en Dick HoogervorstUitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page